Amikor a kovászt elkezdjük nevelni, gyakran csak annyi a cél, hogy kiváltsuk az élesztőt, természetes, egészségesebb kenyeret süssünk. Aztán a kis háziállatunk átveszi az uralmat, megszállottsággá válik, és lassan mindenbe belopja magát...
És hát tényleg, igazából szinte mindenbe „belefér”, mindenbe bele lehet csempészni, és nem nagyon fordul elő, hogy valami rosszabb legyen tőle.
Lássunk tehát néhány ötletet, mire is jó még a kovász a kenyéren, péksüteményen kívül.
Például süthetünk vele palacsintát. Aztán többet nem is akarunk majd nélküle, mert olyan finom és könnyű lesz, hogy nem is értjük, eddig miért nem így csináltuk.
Pizzába is isteni, itt is lesz majd szemkerekedésünk, hogy hogyan is kínozhattuk eddig magunkat kovásztalan pizzával?!
Elkészíthetjük
frissen is a tésztát, de részemről a
hűtős verziót tartom tökéletesnek.
Na és persze a lángos... A lángost mindenki imádja, de a kovász ennek a megszokott komfortfalatnak is tud új mélységet adni. Csupa bubi, csupa levegő, nem issza magát tele olajjal, és másnap, sőt, harmadnap is ugyanolyan szuper, mint frissen. Már ha sikerül belőle megmenteni egy csücsköt harmadnapra.
Ha pedig nem csak plusz kovászunk van, de jó adag maradék kovászos kenyerünk is, zsemlegombóc formájában mesés körtet készíthetünk egy jó kis vadas mellé.
Előbb-utóbb lesz kovászos nokedli recept is, na meg lasagne, és persze folytatjuk a kenyérsütést is. Akit érdekel a folytatás, jobb oldalt fent megtalálja a Követem gombot, de a FB oldalt is lehet kedvelni e célból.
A receptekért kattints a szövegben a naranccsal kiemelt linkekre!