Már tudunk kerek cipócskát formázni, ma megnézzük, hogy áll össze egy hosszúkás vekni. Nem sokkal bonyolultabb az előző formázásnál, kis gyakorlással ez is menni fog mindenkinek.
Lássuk, hogyan készül a hosszúkás kenyér!
Ez a tészta nagyon készen állt a bemutatóra, annyira izgatott volt, hogy mire eljött a formázás ideje, már erősen kandikált ki a dobozából. Ilyenkor örülünk igazán, hogy beolajoztuk a tészta és az edény tetejét is! Így finom húzással elválnak egymástól anélkül, hogy cafatokra szakadna közben a tészta.
Vegyük ki a tésztát a szokásos enyhén lisztezett felületre, és hajtsuk át lazán a szokásos módon.
Húzogassuk kicsit szögletesre a tésztàt. (Itt én már olajos felületen dolgozom, de lehet liszttel is folytatni, kinek hogy esik jobban.) Hajtsuk be háromszög alakban az egyik végét.
Óvatosan, nem túl sok levegőt kinyomva a tésztából hajtsuk fel a végét, majd nyomkodjuk le. Ezt ismételgessük, míg a tészta végére nem érünk, közben minden hajtás után „tűrjük be” oldalt a tekercs végeit középre, hogy szép kerek végű veknit kapjunk.
Óvatosan, nem túl sok levegőt kinyomva a tésztából hajtsuk fel a végét, majd nyomkodjuk le. Ezt ismételgessük, míg a tészta végére nem érünk, közben minden hajtás után „tűrjük be” oldalt a tekercs végeit középre, hogy szép kerek végű veknit kapjunk.
A legvégén készítsünk egy illesztést, azaz a tészta végét lapítsuk ki, és erre nyomkodjuk rá az utolsó hajtás és utolsó „betűrés” végeit. Aztán erre fordítsuk rá az egész tésztát, hogy ez az illesztés legyen legalul. Egyengessük el a vekni végeit, lisztes kézzel egyszer-kétszer görgessük előre-hátra a veknit, majd ellenőrizzük a talpát, nézzük meg, belesimult-e a tésztába szépen az utolsó illesztés.
Ha kész vagyunk, lisztezzük meg jól a kenyeret, valamint a hosszúkás szakajtót is. Helyezzük a kenyeret a szakajtóba, szokás szerint illesztéssel felfelé. Lisztezzük meg a tetejét is, takarjuk le, aztán mehet kelni.
A sütés folyamata megegyezik a kerek kenyér sütésével, csak arra kell ügyelnünk, hogy a használt edényünk formája, mérete megfeleljen a tésztának.