Hiánypótló kétszázezredik konyhablog

Süthetjük

Süthetjük

HA MEGUNTUK A GOMBÓCOT

Vekni formázása

2016. október 27. - Lousha
Már tudunk kerek cipócskát formázni, ma megnézzük, hogy áll össze egy hosszúkás vekni. Nem sokkal bonyolultabb az előző formázásnál, kis gyakorlással ez is menni fog mindenkinek.

vekniszeletek.jpg
Lássuk, hogyan készül a hosszúkás kenyér!

img_20161027_070828.jpg
Ez a tészta nagyon készen állt a bemutatóra, annyira izgatott volt, hogy mire eljött a formázás ideje, már erősen kandikált ki a dobozából. Ilyenkor örülünk igazán, hogy beolajoztuk a tészta és az edény tetejét is! Így finom húzással elválnak egymástól anélkül, hogy cafatokra szakadna közben a tészta.
img_20161027_072036.jpg
Vegyük ki a tésztát a szokásos enyhén lisztezett felületre, és hajtsuk át lazán a szokásos módon. 
felteker_olaj.jpg
Húzogassuk kicsit szögletesre a tésztàt. (Itt én már olajos felületen dolgozom, de lehet liszttel is folytatni, kinek hogy esik jobban.) Hajtsuk be háromszög alakban az egyik végét.
Óvatosan, nem túl sok levegőt kinyomva a tésztából hajtsuk fel a végét, majd nyomkodjuk le. Ezt ismételgessük, míg a tészta végére nem érünk, közben minden hajtás után „tűrjük be” oldalt a tekercs végeit középre, hogy szép kerek végű veknit kapjunk. 
A legvégén készítsünk egy illesztést, azaz a tészta végét lapítsuk ki, és erre nyomkodjuk rá az utolsó hajtás és utolsó „betűrés” végeit. Aztán erre fordítsuk rá az egész tésztát, hogy ez az illesztés legyen legalul. Egyengessük el a vekni végeit, lisztes kézzel egyszer-kétszer görgessük előre-hátra a veknit, majd ellenőrizzük a talpát, nézzük meg, belesimult-e a tésztába szépen az utolsó illesztés. 
szakajto.jpg
Ha kész vagyunk, lisztezzük meg jól a kenyeret, valamint a hosszúkás szakajtót is. Helyezzük a kenyeret a szakajtóba, szokás szerint illesztéssel felfelé. Lisztezzük meg a tetejét is, takarjuk le, aztán mehet kelni.
A sütés folyamata megegyezik a kerek kenyér sütésével, csak arra kell ügyelnünk, hogy a használt edényünk formája, mérete megfeleljen a tésztának.

A bejegyzés trackback címe:

https://suthetjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8611843123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása