Hiánypótló kétszázezredik konyhablog

Süthetjük

Süthetjük

A KOVÁSZ MEGDICSŐÜLÉSE - PIZZA

Kész van, mire a rendelt pizza megérkezne, de sokkal finomabb

2016. október 16. - Lousha

 

Az amerikai filmekben igen gyakori motívum, hogy a fehér léckerítéssel mögött élő, két és fél szőke, illemtudó, kitűnő tanuló gyereket nevelő családokban minden héten van egy "pizza night", amikor a vacsi menetrendszerűen házhoz jön, pizza formájában.

img_20161016_133859.jpg
Ha kipróbálunk egy szuper, vékony tésztás kovászos pizzát, hirtelen ellenállhatatlan kísértést fogunk érezni, hogy ezt a hagyományt magunkévá tegyük. Minden annyira szabályszerű, annyira tökéletes: annyira leheletvékony a tészta, hogy szinte alig észrevehető, a szélek pedig gyönyörűen feljönnek, rusztikus buborékokat képeznek, és pár perc alatt annyira ropogósra sülnek, hogy azonnal megértjük: aki kitalálta, hogy a pizza szélét, ahol már nincs rajta sajt, nem kell megenni, az még soha nem evett igazán jó pizzát.


pizza.jpg
Mi viszont bármikor ehetünk, szélesől, szőröstől-bőröstől. Csak egy kis kovász kell hozzá, meg pár perc munka. 
Kifejezetten ajánlott kezdő kovászolóknak, ugyanis ez értelemszerűen egy lapos, kis adag tészta, nem kell az égig nőnie, így még egy gyengébb, fiatalabb kovásszal, szerényebb hozzáértéssel, kevesebb gyakorlattal is szinte biztos a siker. A hűtős megoldással pedig, mint a kenyér esetében, itt sem kell egész nap a tésztát őrizgetnünk, elég, ha este bekeverjük, és másnap este gyorsan megsütjük. A család sorba fog állni, hogy kezet csókolhasson.

Elkészíthetjük még előbb is, a tészta eláll a hűtőben 2-4 napig, a felhasznált lisztektől és a hűtő hőmérsékletétől függően. Ha több mint 24 órát hagyjuk pihenni, még ropogósabb lesz, és még könnyebb hártyavékonyra nyújtani, bár van az a pont, ahol már túlkel, és nem fog kellően megemelkedni a sütőben. Az én hűtőmben ez 5 nap után jön el, de mindenkinek a sajátjával kell kitapasztalni, mennyit bír a tésztája. 

Akkor sem kell kétségbeesni, ha ez megtörténik, túlérik a tésztánk. Ebben az esetben előállítottunk egy adag kovászos öregtésztát, amivel nagyszerű kenyeret fogunk tudni sütni. Egyszerűen használjuk ezt egy receptben a kovász helyett. Nem kell megetetni, sőt, közvetlenül a hűtőből elővéve is felhasználhatjuk, csak keverjük el annyi langyos (max. 25 fokos) vízzel, amennyi a recepthez kell, és már dagaszthatunk is. 

A receptért kattints a szövegben a naranccsal kiemelt linkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://suthetjuk.blog.hu/api/trackback/id/tr8711813999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása