Hiánypótló kétszázezredik konyhablog

Süthetjük

Süthetjük

MINDENFÉLE CSIGÁK

Mindenki kedvence

2016. október 14. - Lousha

Valahogy amikor épp nem kenyeret/péksütit sütnék kovásszal, a leggyakrabban valamilyen csigánál lyukadok ki. Lehet sós, édes, a lényeg, hogy tekeredjen. Mind szépek, mind finomak.  Kakaós csiga (fahéjasan is tökéletes) Pizzás csiga Almás-zabos csiga Persze…

Tovább

FINOM, PUHA HÁZI KENYÉR

Aki kenyeret tud sütni, sosem lesz éhes

Jó sokat váratott magára, valami mindig közbejött, amikor leültem volna írni róla, de végre itt a kenyérke.  Általában egyadagos dolgokat sütök kovásszal, mint a bagett vagy a bagel, de azért kenyeret is meg kell tanulni készíteni. Kiváló ajándék is egyébként, szóval ha gyakorolnánk, de nem tudunk…

Tovább

BAGETT, APRÓLÉKOSAN

Süssünk, süssünk bagettet!

A korábban már emlegetett bagettet ma megnézzük közelebbről is. Lássuk, hogyan készül! Kissé időigényes, mint minden kovászos recept, de sok munka igazából nincs vele, csak minden lépés után várakozni kell. Ez alatt el lehet készíteni az ebédet, ki lehet teregetni, meg lehet nézni egy…

Tovább

DRÁGASZÁGOM

Szépséges bagelek

Talán nem annyira, mint Amerikában, de itt Angliában is igen nagy becsülete van a bageleknek. Valahol érthető is a dolog, finomak ezek a kis bucik, és végtelenképpen variálhatók édesen és sósan is. Viszont ugyanaz a gondom velük, mint kb. bármilyen pékáruval: nem bízom benne, hogy mit is tesznek…

Tovább

FŰSZERVÁGÓ OLLÓ

Mit tippelünk, jó lesz valamire?

Szóval vettem egy ilyen kis szörnyeteget. Állítólag ezzel gyerekjáték lesz felaprítani egy kazal mondjuk petrezselymet. Egész véletlenül pont parkol a hűtőben egy kazal petrezselyem, az itteni lengyel boltokban magyar szemmel igen szokatlan méretű „egy csokor”. (Talán kitaláljátok, miért…

Tovább

TÚRÓ RUDI, AZ A BIZONYOS BÉKEBELI

Mert nem a pöttyös az igazi. Hanem a házi.

Főzés közben gyakran dolgozik az ember rutinból, oda sem figyel már, persze, pörkölt, hol itt a kihívás? Már meg sem kóstoljuk menet közben, tudjuk, mi hogy működik, mire számíthatunk. Aztán vannak kísérletek is, amikor mindig módosítunk valamit, javítgatunk, alig várjuk, hogy kész legyen, és…

Tovább

KOVÁSZOS SAJTOS TALLÉR

Klasszikus, kovásszal. Mert kovásszal minden jobb.

Sokat vacakolok a konyhában azzal, hogy olyasmiket kreáljak, amiket egyébként két fillérért megvehetnék a boltban. A sajtos tallér pl. ilyen. (Jó, megvehetném, ha Magyarországon élnék. Errefelé nem túl ismert dolog. De azért megoldható lenne, ha nagyon akarnám.)  Na de evett már valaki mostanában…

Tovább

ÁLATALÁNOS LÉPÉSEK KOVÁSZOS TÉSZTÁVAL

Mi is az a hajtogatás, kelesztés?

  Amikor az ember végre eljut oda, hogy van egy működő kovásza, szeretne vele sütni is valamit. De az élesztős tésztához szokott kezünknek itt meg kell tanulnia pár új kunsztot.    Az alábbi „recept” ehhez egy általános segítség. Nem mindig így kell majd kezelni a kovászos tésztát, de az…

Tovább
süti beállítások módosítása